Recepty pro inspiraci

 

Jídla připravená doma jsou ta nejchutnější a také nejlevnější.

 

SUSHI NORI                   

 

                                                                              

Řasa Nori je nejvhodnější pro rychlé použití. Není nutné ji vařit a stačí pouze plátek v celku nebo mezi prsty rozdrolený vhodit do uvařeného pokrmu ať polévky nebo omáčky. Hodí se i na ( do ) těstovin, brambor, rýže atd.

Její tradiční použití pro přípravu kimbabu / makisushi / sushi rolek je také nenáročné a otevírá možnost pro tvořivé vyžití v individuálních kombinacích použitých ingrediencí. Neexistují hranice představivosti a vše co lze do plátku sushi nori zavinout nechť je zavinuto. Chutě na sladké, slané, kyselé, vegetariánské, veganské, masité,ovocné, zeleninové, .... mohou být vydrážděny a uspokojeny. Je ale dobré stále myslet na střídmost a vhodnost pro zdraví.

Běžně používaná rýže jako zakladní náplň v kombinaci s rybou není jedinou možností, ale pro zkušenost z blízkého setkání s východní gastronomií ta nejoriginálnější. Pro inspiraci můžete navštívit alespoň restauraci, když ne rovnou zemi původu pokrmu pro srovnání do budoucna s vlastním kuchařským dílem.

Není ale třeba ulpívat na původních tradicích, vždyť tak by se lidstvo nehlo z místa. Pokud jsou dobré je moudré je uchovávat a praktikovat. Přesto si každé společenství přizpůsobuje převzaté praktiky svým možnostem a prostředí. V podstatě jsou společně s rýží vhodné všechny druhy obilovin uvařené do správné konzistence doplněné oblíbenými potravinami.

Možnosti jsou neomezené a i vaření může být uměním. Pro začátek něco malého pro potěšení oka i duše z asijské kuchyně. Nori je zde nepřehlédnutelně použita na očka a nosík médi. Ostatní ingredience jsou vejce, rýže, sýr.

Photo

 

Přidávám vlastní návrh a originální recept na kimbab / sushi rolky.

 

Návrh na recept :

 

Na čisté a suché desce kuchyňské linky bo krájecím prkénku rozprostřete na půlku až dvě třetiny plátku řasy nori +/-  jednocentimetrovou vrstvičku uvařené mírně lepivé rýže (  jáhel, krup, ovsa, ... může být namíchané s luštěninou ). Nechte si u okraje plátku místečko na jeho uchopení pro zarolování. Rýži ( aj ) můžete potřít křenovou hořčicí nebo wasabi pastou dle chuti či vhodnosti k náplni. Poté přidáme třeba proužky uzeného lososa, tofu, tempehu, vejce, uzeniny,  uvařené zeleniny, kyselé zelí, okurky... Řasa nasaje vlhkost z řýže a změkne což usnadní rolování. Rolujte pomalu s mírným tlakem dlaní a případný vytlačený přebytek rýže odeberte. Rolku potom položte na ukončení plátku, které pro lepší spojení můžete ještě navlhčit prstem. Krájejte ji ostrým nožem aby se řasa neroztrhla. Servírujte se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem,...

Podle svých schopností nebo preferencí můžete vyrobit rolky tlustší či slabší jen z půlky nori pláku.

 

Tradiční recept :

 

Rýže: koupíme speciální sushi rýži, vyznačuje se tím, že je krátká. Rýže musí být ve finále lepivá, ale nerozvařená. Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá, někdy to trvá hodně pokusů, tak lze i nechat nějakou dobu ve studené máčet. Poté jí dáme ve studené vodě vařit. Až dojde k varu, necháme ještě 10 minut vařit, poté 20 minut dojít v teple, celou dobu neodklápíme pokličku.

Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa (pokud není rýžový, lze nahradit třeba jablečným), lžičku cukru a soli, směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme rýži vystydnout.

Kolem rolovací podložky (vypadá jako podložka ze špejlí) si nachytáme wasabi (zelený křen, není to drahé, vydrží to dlouho a dá se to pužít např. i na křenovou pomazánku), na špalíky (cca tlusté jako malíček, dlouhé jak to jde) ryby (doporučuji losos filet, pro náročnější tuňák - ryby nikdy ne z mražených!) a zralé avokádo nebo okurka salátovka. Nachystáme si sushi řasy (nori). Dále k ruce utěrku, nůž a mísu s ledovou vodou.

Plát řasy si nejlépe rozpůlíme podélně, začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý. Položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní kraj ke spodnímu kraji. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy krom horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme rybu a okurku/avokádo, prstem nabereme wasabi (malinko!) a poťukáme podél ryby po rýži (jako bychom dělali čáru z wasabi, ale nemáme na prostě tolik wasabi, to bychom měli moc pálivé). Začneme rolovat odspoda řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř. Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec (nebo necháme válce), pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků.

Podáváme s hůlkami či lze jíst prsty (původně mělo sushi funkci jako naše chlebíčky). Sushi namáčíme do sojové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor.

Převzato z  vareni.cz


Korejská omeleta Gaeran Mari

Krásně vypadající, jednoduchý a chutný předkrm, příloha nebo hlavní chod. Jako většina korejských jídel má mnoho variací kdy můžete použít různé zeleniny nebo například přidat sýr či šunku.

Doba přípravy cca 10 minut.

Ingredience:   3 vajíčka, najemno nakrájená půlka malé cibule a malé mrkve, 1 plátek řasy Nori, sůl a pepř na dochucení

Příprava:

1. V misce rozšlehejte vejce a smíchejte s nakrájenou zeleninou a dochucovadly

2. do jemně naolejované pánve vylijte obsah misky a pomalu smažte na slabém plameni

3. po několika minutách kdy je omeleta hotová ji dejte na talíř a položte na ni plátek řasy Nori

4. omeletu těsně srolujte a nechejte ji několik minut ležet

5. nakrájejte ji na třícentimetrové kousky a můžete servírovat.

 

Přejeme Vám dobrou chuť.